Değerli mezunumuz ve üyemiz Ali Rıza Avcan’ın önerisiyle, bir önceki yönetim döneminde başlattığımız Nermin Abadan-Unat Dijital Kütüphanesini sizlerin hizmetine sunmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Kadın ve göç çalışmaları alanında çığır açan çalışmalara imza atan ve Türkiye’de sosyal bilimlerin gelişimine büyük katkılarda bulunan Nermin Abadan-Unat’ın ismini yaşatacak bu kütüphane, hocamızın akademiye ve topluma sunduğu değerli birikimi daha geniş kitlelerle buluşturmayı amaçlamaktadır.
1921 yılında Viyana’da doğan Nermin Abadan-Unat, Türkiye akademisinde bir kadın akademisyen olarak birçok ilki gerçekleştirmiştir. Mülkiye’ye ilk kadın asistan olarak girişi, Siyasal Davranış Kürsüsü’nü kurması, kadın ve göç çalışmaları alanındaki öncü araştırmaları, yalnızca akademik başarılarıyla değil, aynı zamanda kadın akademisyenlerin önünü açan bir rol model olmasıyla da hafızalarımıza kazınmıştır. Türkiye’de siyaset bilimi, kamuoyu araştırmaları, kitle iletişimi, göç ve kadın çalışmaları gibi alanlarda önemli eserler vermiş, ulusal ve uluslararası düzeyde sayısız ödüle layık görülmüştür.
Bu önemli projenin hayata geçmesinde emeği geçen herkese en içten teşekkürlerimizi sunarız. Başta, projenin en büyük emekçisi Ali Rıza Avcan’a ve projeyi başlatan 2021-2023 Mülkiyeliler Birliği Yönetim Kurulu’na, bize büyük destek sağlayan Nermin Hocamızın oğlu Mustafa Kemal Abadan’a ve hocamızın uzun yıllar asistanlığını yaparak bizlere önemli kolaylıklar sağlayan Ayla Yüksel’e gönülden teşekkür ederiz. Ayrıca, belgeleri titizlikle tarayan Hatice Sınar ve Hasan Öztürk’e, dijital kütüphaneyi destekleyen Friedrich Ebert Stiftung Türkiye Temsilciliğine, özellikle sevgili mezunumuz ve üyemiz Pınar Ecevitoğlu’na, telif sözleşmesini gönüllü olarak hazırlayarak süreçte bizlere rehberlik eden kıymetli mezunumuz, üyemiz ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Başmüfettişi Özgür Semiz'e, web sitesini hazırlayan My Medya ekibine, eserleri kütüphaneye aktaran Mülkiye öğrencimiz Zeynep İclal Doğan ve genç mezunumuz Yaren Sude Korkmaz’a katkılarından dolayı minnettarız.
Nermin Abadan-Unat Dijital Kütüphanesinin, hocamızın akademik mirasını yeni nesillere aktarmada önemli bir kaynak olacağına inanıyoruz.
Onun ışığını ve ilhamını hep birlikte yaşatmaya devam edeceğiz.
Mülkiyeliler Birliği Yönetim Kurulu
2023-2025
PROF. DR. NERMİN ABADAN-UNAT VE BİLİMSEL BİLGİYE ERİŞİM HAKKI
O benim ikinci annem ya da annemin öz kardeşi gibiydi… Annem 1920 doğumluydu, Nermin Hocam ise 1921 doğumlu… Annem 94’ü aşamadı, Nermin Hocam ise tüm mücadele azmi ve direnci ile yola devam ediyor… Yaşamları boyunca birbirlerini hiç görmeseler de iyi bir telefon arkadaşıydılar… Okuldan ya da başka bir yerden döndüğümde; annem hep “hocan seni aradı, arayacakmışsın” der, ardından da selam söylememi isterdi…
Eğitim yaşamım boyunca bana çok büyük fırsatlar verdi, onun yönlendirmesiyle alanında ülkemizdeki ilk çalışma olan “çocuğun politik sosyalizasyonu” araştırmasını yaptım, keskin yıllarımda onun sayesinde “Amerikan sosyolojisi” dediğimiz yaklaşımı, kamuoyu araştırmasının nasıl yapılacağını, sosyal bilimler alanında yazılan her sözcüğün sonuna “dır” ya da “dir” diye bir ekleme yapılamayacağını ondan öğrendim. Onun sayesinde Prof. Dr. İnci San’ı ve ODTÜ Bilgisayar Bölümü Başkanı Necdet Bulut’u, asıl önemlisi ablası Martha ile yakın arkadaşı Prof. Dr. Mübeccel Belik Kıray’ı tanıdım. İzmir’e yerleştiğim ilk yıllarda herkesin gözünün içine baka baka, benim nesli tükenmiş bir öğrencisi olduğumu söyleyişini hiç unutmuyor ve hep onun bu iltifatı ile onurlanıyorum. Ama diğer yandan da sırf öğretmek ve doğru yoldan gitmemi sağlamak amacıyla siyasi olarak tasvip etmediği bir dergiye yazı yazdım diye o dergiyi yüzüme fırlattığına ve azarlarına da tanık olduğumu hatırlıyorum.
1996 yılında kendi yaşam öyküsü anlattığı Kum Saatini İzlerken’i yazdığında kendisine hep “Hocam, burada yazdıklarınızı niye bize öğrenciyken anlatmadınız, niye biz bunları sonradan öğrendik?” diye sorup durmuştum… O öykünün bir sinema filmi, TV dizisi ya da belgesel olması için birçok sinemacı, televizyoncu ve belgeselci arkadaşımla konuşup onları ikna etmeye çalıştım.
Çünkü ona borçluydum ve beni ben yapan bu vefa borcunun bir kısmını ödemek, ona olan saygımı bir parça olsun ifade edebilmek; ayrıca, tüm yaşamı boyunca ürettiği tüm bilgi, belge ve kayıtlara herkesin, özellikle de gençlerin kolaylıkla ulaşabilmesi sağlamak amacıyla, geçtiğimiz yıllarda Mülkiyeliler Birliği Genel Merkez yönetimindeki arkadaş ve kardeşlerime öneride bulunarak böylesi bu çalışmada gönüllü olarak görev alacağımı dile getirdim. Bu önerinin büyük bir heyecanla kabul edilmesi üzerine, Hocam Prof. Dr. Nermin Abadan Unat’ın tüm bibliyografyasını hazırlayıp bir hafta süreyle onun kütüphanesinde çalışarak dijital arşivde yer alacak kitap, dergi, makale, bildiri, yazı gibi belgelerle görselleri belirlemeye çalıştım. Ardından da bu belgeleri gayet güzel bir şekilde tarayıp bilgisayar ortamına geçiren dostlarım, arkadaşlarım ve öğrenci kardeşlerim sayesinde bugün bilgisayar ekranınızda karşı karşıya olduğunuz bu güzel bilgi kaynağına kavuştunuz.
İşte o nedenle, demokratik bir insan hakkı olarak kabul ettiğimiz bilgi edinme ve bilgiye erişim hakkının yaşama geçmesi konusunda bana yardımcı olup evinde ağırlayan; üstüne üstlük benimle memleketim Şile’ye gelip baba evimi ziyaret eden başta sevgili hocam Prof. Dr. Nermin Abadan Unat’a, bir kardeş olarak gördüğüm ve tüm çalışma boyunca bizi yüreklendiren oğlu sevgili kardeşim Mustafa Kemal Abadan’a, uzun yıllar kendisine yüce gönüllülükle asistanlık yapıp bana birçok konuda yardımcı olan sevgili dostum Ayla Yüksel’e, engin bir gönüllülük çerçevesinde binlerce sayfa tutan taramaları büyük bir titizlikle yapan dostlarım Hatice Sınar ile Hasan Öztürk’e, bu çalışma süresince bana yardımcı olan sevgili Mete Hüsünbeyi ile projenin basın danışmanlığını üstlenen kadim dostum gazeteci Tuğrul Eryılmaz’a ve tüm çalışma boyunca büyük bir anlayış ve sabırla bana dert ortağı olup birlikte çalışmaktan haz aldığım Doçent Dr. Elçin Aktoprak’a ve başta Birlik Başkanı Fuat Şen olmak üzere Mülkiyeliler Birliği Genel Merkezi Yönetim Kurulu üyelerine, tüm çalışmaları bizim ayağımıza getiren web sayfasının tasarım, hazırlık ve uygulamasında payı olan tüm emekçilere teşekkürü bir borç bilirim…
Tabii ki bütün bu güzelliklerin, “İzmir’in Bilim Amazonu” olarak nitelediğim sevgili Hocam Nermin Abadan Unat sayesinde, onun zorlu mücadelesi sonucunda önümüzde açılan yollar sayesinde gerçekleştiğini bilerek, bilincinde olarak…
Ali Rıza Avcan