Ünlü sosyolog ve siyaset bilimcisi Prof. Nermin Abadan Unat, Almanya'nın göçmenleri ötekileştirmeden potansiyelinden yararlanmasını istedi. Berlin'e gelen Prof. Unat, dünyada tek vatandaşlığı kalmadığını belirterek, "Farklı bağlılık duyguları bir arada yaşanabiliyor" dedi.
TÜRKLERİN 50 yıllık göç gerçeğini araştıran sosyolog ve siyaset bilimcisi Prof. Nermin Abadan Unat, global dünyada tek vatandaşlığın kalmadığını belirtip, insanların küreselleşme ile birlikte farklı bağlılık duygularını bir arada yaşayabildiğini vurguladı. Yeni yazacağı kitabı hakkında araştırma yapmak üzere Berlin'e gelen Prof. Unat, SPD Berlin Eyalet milletvekili Ülker Radziwill'le görüşerek Türklerin yaşamı, işsizlik, gençlerin eğitim, meslek eğitimi soruları ve topluma entegrasyonu gibi değişik konularda fikir alışverişinde bulundu.
Cahil ve kışkırtıcı
Almanya'daki Türkler ve Müslüman göçmenlere yönelik aşağılayıcı sözlerinden ötürü Almanya Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyeli görevinden alınan Thilo Sarrazin'i kışkırtıcılık ve cahillikle suçlayan Prof. Unat, global dünyada tek vatandaşlığın kalmadığını, hiç kimsenin dini, kültürel yapısı veya etnik kökeninden ötürü değerlendirilmemesi gerektiğine işaret etti. "Milliyetçilik saldırgan olarak değil sınırları aşan bağlılık olarak değerlendirilmeli" diyen ünlü sosyolog, "Göçmenlerin özellikle de Türkler'in Almanya'nın kalkınmasında büyük emeği geçti. Almanya'nın göçmenleri 'ötekileştirmeden' potansiyelinden yararlanmalıdır. Max Frisch'in söylediği gibi, 'İstediğimiz iş gücüydü, karşımıza insanlar geldi' sözünü benimseyerek insanlara insanca davranılması gerekir” dedi.
Türkiye önemsenmiyor
Almanya'daki Türklerin başarısızlığının sürekli gündeme getirilmesini haksız bulduğunu kaydeden Prof. Unat, "Almanya'da başarı sağlamış ve bu ülkeye katkısı olan çok sayıda Türk var. Bir enstitü de çıksın bu konuyu araştırsın" dedi. Prof. Unat, Almanya'nın modern Türk Devleti hakkında hiçbir üniversitesinde kürsü açmadığını söyleyen Prof Abadan Unat, “Türkoloji ve Osmanlı araştırmaları dışında 1923'ten sonra kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devleti Almanya'da bilinmiyor. Bu konuda bir doktora yapmak İtalya'da, İngiltere'de Fransa'da mümkün ama Almanya'da mümkün değil” diye konuştu.
Yeni kitap hazırlığında
Türkler'in 50 yıllık göç gerçeğini araştıran Prof. Abadan Unat yeni bir kitap hazırlığında olduğunu açıkladı. “Konuk İşçilikten Ulus Ötesi Yurttaşlığa” adlı kitabıyla yeni bir vatandaşlık, yurttaşlık kimliği üzerinde durduğunu belirten Prof. Unat, “İnsanlar küreselleşme ile birlikte farklı bağlılık duygularını bir arada yaşayabiliyor. Örneğin Almanya'da yaşayan yeni kuşak Türkler kalbim Türkiye'de aklım Almanya'da diyor. Oğlum Amerika'da yaşıyor ve o da kendini iki kimlikli görüyor. Bu durum yeni yüz yılımızın bir özelliği. Uluslar ortadan kalkmıyor ama çoklu sadakat gelişiyor. Bunu anlamak lazım. Bu, sınırları aşan bir ait olma duygusunu anlatıyor. Giderek hem kökenine dönüş hem de dünya vatandaşlığı duygusu beraber gelişiyor” dedi.
Kaynağa Git